top of page

Groene financiering bij Puma

BINNEN VIJF JAAR IS GROENE FINANCIERING HET NIEUWE NORMAAL

Het huwelijk tussen duurzaamheid en mode ligt niet altijd voor de hand. Haaks op de fast fashion-opmars hechten consumenten almaar meer belang aan de ESG-maatregelen van hun favoriete modemerk. Dat de financiële afdeling daarin een cruciale rol kan vertolken, verduidelijkt Frank Waechter, Global Director Treasury and Insurance bij wereldspeler Puma. Zijn thesaurieafdeling rolde verschillende financierings- en leveranciersprogramma’s uit die zowel de duurzaamheidsimpact als de financiële cijfers ten goede komen.

Net als de meeste andere grote sportmerken produceert Puma zijn schoenen en kleding niet in eigen fabrieken. Het besteedt de fabricage uit aan externe leveranciers, met eigen specialisaties. “Een belangrijk aandeel van onze voetafdruk concentreert zich in Aziatische

landen als Bangladesh en Vietnam”, legt Frank Waechter uit. “Het is onze taak om kwalitatieve en eerlijk en duurzaam geproduceerde producten op de markt te brengen. Dat kan en enkel wanneer de volledige waardeketen onze standaarden volgt.”


EARLY ADOPTER


Puma lanceerde in 1993 een gedragscode voor alle leveranciers. In 2005 volgde een ethische code met ESG-ratings voor de leveranciers. “Puma is sterk met sport geconnecteerd. Iedereen wil zijn sport of hobby in een gezonde omgeving uitoefenen. We hebben dus zelf alle baat bij een gezonde leefomgeving. Tegelijk hechten we veel belang aan sociale en bestuurscriteria. De instorting van de Rana Plaza-fabriek in Bangladesh heeft tien jaar geleden de mode-industrie wakker geschud, maar we gingen ons engagement al veel eerder aan. Die inspanningen hebben we nog verder geconcretiseerd, aangescherpt en beter meetbaar gemaakt.” Puma zet in op een nauwkeurige monitoring van zijn leveranciers. “Dat traject hebben we aangevat met vragenlijsten voor onze producenten”, geeft Frank Wachter aan. “Die werkwijze bleek te vrijblijvend en te weinig concreet. Daarna volgden zowel aangekondigde als onaangekondigde audits op het vlak van de sociale condities en arbeidsomstandigheden. Het bruggetje richting duurzaamheidscriteria was snel gemaakt. Eén van de belangrijke factoren is bijvoorbeeld het vermijden van schadelijke chemicaliën. Ze zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de sporter, die er niet via zijn favoriete shirt wil aan blootgesteld zijn. Dat vormde een overtuigend argument richting onze leveranciers. De hoge energieprijzen vormden een extra motivatie. In die mate zelfs, dat leveranciers ons proactief benaderden, met de vraag om tips of steun voor een productieproces met een lager energieverbruik.”


GROENE FACTORING


“We werkten al in 2015 een financiële incentive uit voor onze leveranciers, door middel van supply chain financing”, legt de thesaurieverantwoordelijke uit. “Financiële instellingen kopen via het systeem van factoring hun openstaande facturen over voor Puma. Binnen drie tot vijf dagen nadat ze hun facturen bezorgen, krijgen ze het openstaande bedrag uitbetaald, zien ze hun cashflow bijgevolg veel sneller aangevuld, zonder het gebruik van een eigen kredietlijn. Daaraan koppelden we in samenspraak met de World Bank – onze financiële partner – een ESG-component. Leveranciers met een gunstige ESG-waardering genieten kortingen op de factoringkosten, terwijl andere leveranciers met scores onder het gemiddelde extra betalen.” De World Bank heeft die de bonus-malusregeling heeft uitgevonden, met Puma als de eerste Europese klanten voor dat product. Ondertussen ging het sport- en modemerk voor de ESG-factoringfaciliteit met nog drie andere banken in zee. Frank Waechter spreekt over een win-winsituatie. “Wanneer je als onderneming op het vlak van finance wil innoveren, heb je meestal een bank nodig. De financiële instelling die een ESG-product op de markt wil zetten, heeft dan weer nood aan een grote klant met een goede reputatie, om zo andere bedrijven aan boord te krijgen. Zowel World Bank als Puma voeren dus wel bij die voor die – zeker voor die tijd – vernieuwende benadering van supply chain finance. Groene financiering was toen nog helemaal niet het buzzword dat het vandaag geworden is.”


 

BIO

FRANK WAECHTER begon zijn loopbaan in consultancy. Bij farmabedrijf Die Grünenthal Gruppe begon hij als Treasury Manager en bekleedde hij na drie jaar de positie van Head of Global Treasury. Hij ging in 2011 in dienst bij Puma Group en is er sinds ruim vijf jaar actief als Global Director Treasury & Insurance.

 

KRUISPUNT VAN DUURZAAMHEID EN FINANCE

Frank Waechter noemt het opzetten van zo’n faciliteit een 100% thesaurie-operatie. “Al heb je uiteraard de steun en toewijding van de duurzaamheidsafdeling en de volledige bedrijfsvoering nodig. Het bepalen van de ESG-waardering bevindt zich op het kruispunt van onze duurzaamheidsdivisie en finance. In 2016 waren er daartoe amper instanties beschikbaar. Gaandeweg kwam daar verandering in, met een groeiend aantal ESG-beoordelingsagentschappen. Aangezien onze leveranciers ook voor andere merken produceren, ontstonden er samenwerkingen en synergieën. Op het vlak van de arbeidsomstandigheden en een eerlijke verloning traden we onder meer toe tot

de Fair Labor Association.” Vraag is natuurlijk of het mechanisme de ecologische impact van de Puma-leveranciers heeft verlaagd. “We hanteerden voorheen uiteraard ook al strikte standaarden. Leveranciers met bedenkelijke praktijken haalden onze selectie dus sowieso al niet. Maar we signaleren wel bijkomende progressie. Leveranciers met een gemiddelde score bewegen zich richting het koppeloton. Bovendien namen ook de bereidwilligheid en interesse toe. In 2015 zagen sommige leveranciers ons misschien wel als een partij die haar wil wou opleggen, terwijl je nu gewoon open deuren intrapt. Zonnepanelen of energiezuinige ovens zijn vandaag bijvoorbeeld een evidentie. Dat veel bedrijven in onze voetsporen traden, illustreert dat we toen de juiste keuzes hebben gemaakt.”


GROENE OBLIGATIE


Puma doet tevens een beroep op groene schuldinstrumenten. Het bracht eind 2020 nog voor 250 miljoen euro aan ‘green promisory notes’ (groene wisselbrieven, nvdr) op de markt, gevolgd door nog eens 300 miljoen euro in 2023. “We hanteren een transparante strategie op het vlak van duurzaamheid, die we vertalen in ‘10FOR’-targets. In 2019 definieerde de 10FOR25-strategie tien concrete doelstellingen die we tegen 2025 willen behalen. Na het publiceren van die doelstellingen, rijpte het idee om die ambities te linken aan onze financiering. Vijf van die KPI’s verbonden we zo aan een groene financieringsinstrumenten. De opvolging van die KPI’s zouden we sowieso al binnen onze jaarlijkse verslagen rapporteren, waardoor we dus geen extra doelstellingen of rapporteringen hoefden uit te werken in functie van onze schuldinstrumenten.” Puma lanceerde ook een doorlopend krediet dat eveneens met ESG-korting gepaard gaat Volgens Frank Waechter typeert het Puma als voortrekker op het vlak van duurzaamheid . “Maar er is ook nood aan een persoonlijke passie en engagement. Onze financiële mensen – en zeker bij treasury – co-innoveren met de duurzaamheidsafdeling.”


VAN BELONEN ‘GREEN FINANCE’ NAAR AFSTRAFFEN ‘DIRTY FINANCE’


Wanneer we onze gesprekspartner tot slot vragen naar hoe hij de toekomst voor duurzame finance ziet evolueren, klinkt heldere taal. “Binnen vijf jaar zal groene financiering niet meer als opmerkelijk beschouwd worden, maar als een absolute basis. Vaar je geen duurzame koers, dan lig je er gewoon uit. Voor die spelers zullen de kosten hoger liggen en de interesse van investeerders tanen. De huidige aanpak met bonus-malusvoorwaarden zal dus verdwijnen. Wie niet groen is, betaalt dan gewoon meer. Dat effect begint zich nu al te manifesteren. Vergeet ook niet dat de banken zelf geld geen gunstigere voorwaarden herfinanciersvoorwaarden wanneer ze bedrijven een groene lening toekennen. Iemand moet dus de prijs betalen. “There ain't no such thing as a free lunch”, besluit de bevlogen treasurer.


“De opvolging van die KPI’s zouden we sowieso al binnen onze jaarlijkse verslagen rapporteren, waardoor we dus geen extra doelstellingen of rapporteringen hoefden uit te werken in functie van onze schuldinstrumenten.”

Dit artikel verscheen voor het eerst in CFO magazine #260, een uitgave van Financial Media. Meer weten: www.fm.be


bottom of page