top of page

Starten met ESG

Bijgewerkt op: 23 sep.

ER ZIJN VOLDOENDE HANDVATEN OM MET ESG TE STARTEN


Ewald Van den Auwelant is Sustainability Expert bij Antwerp Management School (AMS). Samen met een team van academic consultants inspireert hij bedrijven in hun traject in duurzaamheid. “ESG is geen eenvoudig, wel een noodzakelijk verhaal”, zegt Van den Auwelant. “Waar je als organisatie gewoon mee moet starten.”


 

BIO

EWALD VAN DEN AUWELANT rondde zijn studies als burgerlijk ingenieur af in 2015. Hij vatte zijn loopbaan aan bij ExxonMobil en was er achtereenvolgens Energy & Environmental Engineer en Sustainability Manager. In die laatste functie was hij hard gefocust op CSR. Het is vanuit die rol dat zijn interesse om te ondernemen in een ngo. Van den Auwelant verhuisde naar Join For Water, een organisatie dat instaat voor watergarantie voor mens en natuur in (actueel) 9 landen. Hij was er bijna 3 jaar aan de slag, waarna Van den Auwelant, na een postgraduaat sustainability leadership aan Cambridge University, Sustainability Expert werd bij Antwerp Management School (AMS).

 

Behalve het duiden van de nakende verplichtingen voor duurzaamheidsrapportering schetste Ewald Van den Auwelant op de Controllers Top in oktober zijn bevindingen en advies aan bedrijven in het kader van ESG. “De grootste tip die ik kan geven aan bedrijven: start gewoon aan jouw ESG-verhaal”, stelt Van den Auwelant. “Ik hoop dat er al iets gebeurt in het bedrijf en dat er snel samenwerkingen kunnen worden gesloten, want duurzaamheid is niet alleen een bevoegdheid van finance. De hoofdboodschap is om zo snel mogelijk de maatschappelijke waarde te duiden. Zet alles op een rijtje en definieert net zoals financiële kpi’s ook de maatschappelijk kpi’s, en ga na wat daarvan materieel is. Stap één: zet duidelijke ambities waar je voor wil staan en waar je waarde aan wil creëren op lange termijn. Stap twee: kijk binnen het bedrijf maar ook naar externe stakeholders en doe een dubbele materialiteitsanalyse. Stap drie: kijk verder in de supply chain wat de effecten zijn.”


TOTAALWAARDE


Voor Van den Auwelant leeft de taak van de finance functie vanuit investeringsperspectief. “Enerzijds zal een duurzame onderneming creëren, ook op maatschappelijk vlak, het bedrijf mogelijks initieel geld kosten. Op de langere termijn zal het geld opbrengen… Daarom moeten we het zien als investering. Als bedrijf moet je de financiële wereld kunnen overtuigen om in het verhaal mee te stappen. Anderzijds, wanneer we puur naar de finance functie zelf kijken, zie je dat waarde tot voor kort alleen in financiële waarde werd uitgedrukt. Dat wordt nu in vraag gesteld. Een bedrijf moet ook op een andere manier waarde gaan creëren want wat is anders zijn bestaansfunctie? Niet alleen voor de shareholders maar dus ook voor de stakeholders. Een belangrijk aspect voor de finance functie bestaat er dus in om de totaalwaarde mee op te nemen. Veel van die kennis is al aanwezig in het finance-departement: finance weet hoe te rapporteren, een businesscase te maken, … Materialiteit komt tevens uit de accountingwereld. ESG is geen eenvoudig, wel een noodzakelijk verhaal. En de finance functie is de juiste partner voor de integratie hiervan en beschikt over de juiste skills.”


“BEGINNEN IS DE BOODSCHAP”


Terwijl de financiële wereld eerder conservatief is mag finance volgens Van den Auwelant dit risico niet uit de weg gaan. “De durf om er aan te beginnen is essentieel, ook al zijn de frameworks er nog niet helemaal”, zegt hij. “Er zijn voldoende handvaten om aan de slag te gaan, en er is bij menig bedrijf voldoende data zowel intern als extern. Beginnen is de boodschap.” Starten dus maar is het finance-departement wel klaar om de stap te zetten? “Dit moet door het leadership worden gedragen. Als dit niet het geval is, krijg je niets verwezenlijkt. Het kan zeker bottom- up komen. Het finance-departement kan de waarde hiervan aangeven. Eens het wordt gedragen, of het nu van boven naar onder is of omgekeerd, heeft finance haar rol hierin. Ze heeft toegang tot de data en kan het nu zichtbaar maken. Wat hebben we al van informatie? Welke kosten zijn eraan verbonden? Net dan kan je een businesscase maken voor ESG. Waar willen we nu concreet naartoe? Er zullen budgetten en jaarplanning nodig zijn, een rol die finance opnieuw kan opnemen. Als dit een proactief proces is, eerder dan een reactief proces, gaat het allemaal iets eenvoudiger. Als je vanuit een duurzaamheidsdepartement naar een finance-departement moet stappen om data/middelen te vinden, zit je in een competitie. Tenzij de initiatieven organisatiebreed worden gedragen. Als het al deel uitmaakt van jouw organisatie kan je zorgen voor een geïntegreerd verhaal. Een wij-zij-verhaal wil je absoluut vermijden. Laat het een ons-verhaal worden. En maak het ook een verhaal van het finance-departement.”


 

Antwerp Management School is een internationaal gerenommeerde business school in het centrum van Antwerpen. AMS is al 60 jaar koploper op het vlak van innovatie, transformatie, ondernemerschap en ecosystemen met aandacht voor mens en maatschappij. Onze slagzin vat samen waar we voor staan: ‘Opening minds to impact the world’, waarbij we blijven inzetten op onze drie kernwaarden: een global mindset, maatschappelijk bewustzijn en kritische reflectie. AMS is toegewijd aan het inspireren en ontwikkelen van leiders voor een duurzame wereld waarbij we jouw partner zijn in levenslang leren. Zowel jonge studenten als professionals en bedrijven en organisaties kunnen bij ons terecht om te groeien.

 

GEEN PUSH, WEL EEN PULL-EFFECT


De CSRD zal allicht een double materiality assessment opnemen om te bepalen of een bepaalde duurzaamheidstopic moet worden opgenomen in het duurzaamheidsrapport van een onderneming. “Het is goed dat deze is opgenomen maar er staat nog altijd niet in hoe je dit moet gaan doen…”, zegt Van den Auwelant. “Het laat opnieuw ruimte voor interpretatie. Als bedrijf is het gewoon belangrijk om zicht te gaan krijgen op jouw initiatieven en doelstellingen. Je hebt een bepaalde rol in de maatschappij, hoe kijkt men naar jou en wat verwacht men van jou? Dat is op zich al heel nuttige informatie om te capteren. Als je waarde creëert voor een cliënteel dat je niet kent en zonder te weten wat zij belangrijk vindt, waarmee ben je dan zelfs bezig? Voor klinkt dit als: laat ons een beeld hebben van wat we al

eigenlijk allemaal doen. Voor het financieel gedeelte is dat allemaal heel logisch terwijl men vroeger ook soms niet wist waar de winst vandaag kwam. Sommige winkeliers hebben er nog altijd geen idee van. Het financiële zijn we gaan optimaliseren. Het is nu de uitdaging om te weten wat de maatschappelijke impact is en hoe je die kan optimaliseren. Zowel op E, S als G-vlak. We moeten op dit vlak niet oeverloos beginnen sturen. Er moet richting zijn, een richting waarin we geloven alsook de stakeholders. ESG mag je niet zien als een push-effect maar net als een pull-effect dat jouw organisatie heel veel opportuniteiten kan bieden.”


Dit artikel verscheen voor het eerst in CFO magazine #251, een uitgave van Financial Media. Meer weten: www.fm.be

bottom of page